KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Socjoterapia

Socjoterapia to jedna z metod terapii zajęciowej, której celem jest włączenie uczniów do życia społecznego. Skierowana jest do dzieci z zaburzeniami zachowania oraz zaburzeniami emocjonalnymi, niepełnosprawnych, wykluczonych, cierpiących na zaburzenia osobowości i borykających się z problemami domowymi, związanymi ze szkołą i problemami rówieśniczymi.

 

Głównym celem socjoterapii jest korekcja niepożądanych zachowań, a także wywoływanie pozytywnych zmian polegających na nauce określonych reakcji i działań oraz wypracowaniu różnych umiejętności społecznych i interpersonalnych.

 

Socjoterapia ma różne cele. To między innymi:

- przyswojenie zachowań społecznie akceptowanych

- korekcja zachowań niepożądanych

- nauka pełnienia określonych ról społecznych

- rozwijanie umiejętności społecznych, takich jak asertywność, komunikacja, nawiązywanie relacji, budowanie pozytywnych relacji, radzenie sobie w sytuacjach konfliktowych, trudnych

- budowanie poczucia własnej wartości oraz tożsamości, poznanie samego siebie, własnych mocnych i słabych stron wyeksponowanie mocnych stron w kontaktach z grupą

- możliwość odreagowania emocjonalnego

- zaspokojeniu potrzeb społecznych

- nauka radzenia sobie z emocjami - rozpoznawania ich, nazywania, wyrażania.

 

Zajęcia socjoterapeutyczne mają charakter grupowy. Każde spotkanie ma szczegółowy cel, formę i strukturę, a ich cykl  łączy się w spójną całość. Bardzo ważny jest proces tworzenia grupy, ustalenie zasad, norm i granic, budowanie atmosfery akceptacji i zaufania, a także  odpowiednio dobrane gry,  zabawy i ćwiczenia.

 

W socjoterapii stosuje się różne techniki, na przykład:

- terapia poprzez zabawę, która skupia się na nauce umiejętności uczestnictwa i współpracy w grupie, stymulowania procesów poznawczych i usprawnienie psychoruchowe

- trening samoobsługi, który ma na celu budowanie niezależności i samowystarczalności

- trening umiejętności społecznych, polegający na nabywaniu i rozwijaniu umiejętności ułatwiających funkcjonowanie w relacjach rówieśniczych i w środowisku społecznym

- trening interpersonalny - ćwiczenie konstruktywnych zachowań w kontaktach międzyludzkich

- rysunek terapeutyczny - tworzenie obrazów przedstawiających i wyrażających np. określone emocje.